"Vizyonumuz; Malatya'yı dünya ticaretinde önemli bir yere taşımak"
"Vizyonumuz; Malatya'yı dünya ticaretinde önemli bir yere taşımak"
Malatya Girişimci İş İnsanları Derneği (MAGİNDER), gazetecilerle bir araya gelerek Malatya'nın geleceğiyle ilgili önemli konulara dikkat çekti. Karademir, deprem sonrası şehrin estetik ve yatırım cazibesi açısından yaşadığı sorunlara vurgu yaptı.
Malatya Girişimci İş İnsanları Derneği (MAGİNDER) Başkanı Salih Karademir, 6 Şubat depreminden sonra Malatya’nın yeniden ayağa kalkması için sahada aktif rol üstlendiklerini vurgulayarak, ekonomik, sosyal ve kültürel kalkınmayı destekleyecek projeler geliştirdiklerini belirtti. “Ortak Sevdamız Malatya” ilkesiyle hareket ettiklerini ifade eden Karademir, şehrin sorunlarına çözüm üretmek ve geleceğine değer katmak için kararlı olduklarının altını çizdi.
MAGİNDER Başkanı Salih Karademir, derneğin kuruluş amacını ve deprem sonrası Malatya'ya yönelik çalışmalarını anlattarak, " MAGİNDER 30 Kasım 2022'de resmî olarak 10 kişi ile kurulan bu dernek, 6 Şubat depreminde 1 hafta önce genel kurulunu yapıp sahaya inmiştir. 6 Şubat depreminden sonra Malatya için bambaşka bir misyonla Malatya için saha da varlığını devam ettirmiş, ortak sevdamız Malatya ilkesiyle her görüşten, her sektörden, her renkten iş insanıyla Malatya mozağini oluşturmuş bir sivil toplum kuruluşudur. Bugün burada yeni yürütme kurulu başkanlarımız Giray Gültekin, Arif Aksoğan, Rıdvan Budak, Belkıs Şavata Gücük, Bülent Güngör, Mesut Özdemir ve Fatih Canbay ile birlikte bu toplantıyı gerçekleştirmek istedik." ifadelerini kaydetti.
"Amacımı; Malatya ekonomisinin büyümesine katkı sağlamak. Toplumsal fayda yaratacak projeler üretmek. Genç girişimcilere yol göstermek.Şehrin sorunlarına kalıcı çözümler geliştirmektir." diyen Karademir, MAGİNDER'in vizyonunu ise şöyle ifade etti: "Vizyonumuz; Malatya'yı sadece Türkiye'nin değil, dünya ticaretinde önemli bir yere taşımak; girişimcilik ve dayanışma kültürüyle şehrimizin geleceğine değer katmaktır."
Karademir, "Bugün MAGİNDER yeni yürütme kurulumuz ve basınımızla birlikte Malatya’mız için istişare toplantısı gerçekleştiriyoruz. MAGİNDER, Malatya’nın 6 Şubat depreminde sonra ayağa kalkması ve eski gücüne kavuşması için kararlılıkla yapıcı ve birleştirici bir dille devam edecektir. Çatışan değil, uzlaşan; bahane değil, çözüm üreten bir STK olarak Malatya’nın sorunlarına çözüm üretecek maddî manevî katkı sağlayacaktır." dedi.
Karademir, depremin Malatya'nın demografik yapısını etkilediğine dikkat çekterek, "3 bine aşkın esnafımızın konteynerlarda iş hayatına devam ettiğini, 100.000'e yakın vatandaşımızın konteynerda yaşamını sürdürmektedir. Nitelikli iş göçü niteliksiz iş göçü ile birleşince Malatya’mızda demografik ve sosyo-ekonomik dengeler bozulmuştur. Malatya kültürünün ve demografik yapının değişmemesi için Malatya’mızda kent konseyi ve STK'ların yapıcı ve kalıcı adımlar atması gerekiyor." dedi.
Karademir, devlet desteklerinin önemine vurgu yaparak, "Bu şehirde depremi fırsata çevirmeliyiz. Devletimizin ve Cumhurbaşkanımızın Malatyamıza her türlü desteği ve imkanı vereceğine inancımız tamdır. Bu desteği ve imkanı şehire getirecek olan milletvekillerimiz ve belediye başkanlarımızdır. Bizlere de STK'lar olarak destek vermeye devam edeceğiz." şeklinde konuştu.
Ulaşım sorunlarına değinen Karademir, tramvay hattı ve viyadük projelerinin önemini vurgulayarak, "Şu an şehirde kuzey çevre yolunun 2025 yılında bitirileceğini umuyoruz. Bu nedenle şu anki çevre yolunda tramvay hattının yapılması ve bu hattın İnönü Üniversitesinden başlayıp İkizce TOKİ'lerine kadar güzergahı belli edilip biran önce çalışmalara başlanmalıdır. Ayrıca Beylerderesinde yapılacak olan 2. viyadüğün ihalesinin başlatılıp yapılması Malatya trafiğinin sorununun çözümü için elzemdir. Ulaşım bir şehrin vizyonudur. Belediye başkanımızın seçim döneminde vermiş olduğu bu vaatlerin gerçekleşmesi hepimizin ortak hayalidir." diye konuştu.
Malatya'da kurulacak bir çimento fabrikası projesine destek vermeye hazır olduklarını belirtten MAGNİDER Başkanı Karademir şunları söyledi, "Bizler MAGİNDER ailesi olarak bu şehirde kaldık gitmedik, yatırımlarımıza devam ediyoruz. Büyükşehir Belediye Başkanımız yine seçim döneminde iş dünyası için çok kıymetli olan çimento fabrikası projesi bizi çok umutlandırmıştır. Biz de buradan bu projenin gerçekleşmesi için Büyükşehir Belediye Başkanımıza sesleniyoruz. Çimento fabrikası kurulumu için Malatya halkımızı da ortak ederek ve MAGİNDER'in içinde olacağı ortak bir birliktelikle maddî olarak her türlü desteği vermeye hazır olduğumuzu kamuoyuna duyurmak istiyoruz. Belediyemizin bundan sonraki süreçte gerekli adımları atacağına inanıyoruz."
Kültür ve turizm alanındaki eksikliklere dikkat çeken Karademir, yeni bir kültür merkezi prjoesinin ihtiyaçlara cevap verlmekten uzak olduğuna işaret ederek; "Sabancı Kültür Merkezi'nin yıkımından sonra yeni projesinin Malatya vizyonuna uygun olmadığını, salonların küçük olduğu için kültür sanat etkinliklerinin ve uluslararası organizasyonların yapılamadığını, bu yüzden başlanmamış olan bu projenin revize edilerek uluslararası organizasyonların yapılabileceği bir yeni kültür merkezinin yapılmasını istiyoruz. Ayrıca turizm ile ilgili Malatya’mıza katkı sağlayacak yatırımların yapılmasını istiyoruz. Deprem sonrasında Malatya'mızda 2 yıldır yabancı turist gelmediğini, bunun şehrimiz için büyük bir sıkıntı olduğunu ifade etmek istiyoruz." ifadelerini kaydetti.
Karademir, milletvekillerine ve iş insanlarına şu çağrıda bulundu; "Milletvekillerimizin özellikle İstanbul'daki güçlü iş insanlarımızı Malatya'ya hem yatırım anlamında hem hayır anlamında destek vermeleri için ziyaret etmeleri ve kalıcı adımlar atmaları gerektiğini sağlamaları gerekiyor. Şehrimizde özel hastane sıkıntısı ciddi anlamda yaşanmaktadır. Acıbadem Hastaneleri sahibi kıymetli hemşehrimiz Mehmet Ali Aydın'lara buradan sesleniyoruz, bu şehire bir hastane yapmalarını rica ediyoruz."
Şehir planlaması ve altyapı sorunlarına değinen Karademir, bu konularda çözüm bulunması gerektiğini belirtterk. "Malatya'mızda Kışla, İnönü ve İstasyon Caddesinin akıbetinin ne olacağı bilinmemektedir. Caddenin 30 metre olacağı söylenmektedir. Depremin üzerinden 2 yıl geçmesine rağmen halen net bir karar verilmemiştir. Bizler bu şehrin prestij caddelerinde geçici iş yerlerinin yapılmasından rahatsızız. Bu şehre teneke şehir denilmesi bizi üzmektedir. Bu şehre gelen yatırımcı, bu caddeleri görünce bu şehre yatırım yapmaktan vazgeçmektedir. Şehrimizin her alanda her sokakta lambalarının yanmasını, akıllı kavşaklara kasis yapılmasını, temizlik ve asfalt kaldırım sorunlarının bitirilmesini talep ediyoruz. Ayrıca her semtte belediyeler tarafından taziye evlerinin yapılmasını, seçim döneminde verilen bu sözün tutulmasını istiyoruz." dedi.
Karademir, Malatya'nın kalkınması için iş dünyasının da üzerine düşen görevleri yerine getirmesi gerektiğini vurgulayarak; "Şehrin demografik yapısının değişmemesi için yerinde dönüşüm projelerinin desteklenmesini talep ediyoruz. Bu şehirde iş dünyasının desteklenmesi, pozitif ayrımcılık yapılıp esnafa, tüccara, sanayiciye teşvik, hibe, kredi ve motive edici projelerle destek verilmesi, var olan 6. Bölge teşvikleri gibi desteklerin daha da üst düzeye çıkarılması gerekmektedir. Yeni organize sanayi bölgelerinin şehire kazandırılması gerekmektedir. Bizler MAGİNDER ailesi olarak şehrimizde valimizin üstün çalışmalarına şahidiz. Bu anlamda iş dünyası olarak Sayın Valimize her türlü desteği vereceğimize, her zaman devletimiz yanında olacağımıza ve Malatya için yapılan her türlü projelere destek vereceğimizi söylemek istiyoruz." şeklinde konuşmasını tamamladı.
Malatya HABERİ
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.