Sitenin solunda giydirme reklamı denemesidir
Bayram Mesajı Kule

"Diş ve diş eti hastalıkları Alzheimer riskini artırabilir" uyarısı

Sağlık (AA) - Anadolu Ajansı | 05.12.2024 - 13:11, Güncelleme: 05.12.2024 - 13:11
 

"Diş ve diş eti hastalıkları Alzheimer riskini artırabilir" uyarısı

Nöroloji Uzmanı Dr. Oğuzhan Onultan: "Yapılan araştırmalar, diş kaybı ve periyodontit gibi ağız sağlığı sorunlarının Alzheimer ve diğer demans türleriyle ilişkili olduğunu ortaya koymaktadır"
Nöroloji Uzmanı Dr. Oğuzhan Onultan, yapılan araştırmaların, diş kaybı ve periyodontit gibi ağız sağlığı sorunlarının Alzheimer ve diğer demans türleriyle ilişkili olduğunu ortaya koyduğunu bildirdi. Hastaneden yapılan açıklamada görüşlerine yer verilen Onultan, yapılan yeni araştırmaların, ağız sağlığı kötü olan ve dişlerini kaybeden kişilerin Alzheimer'a yakalanma olasılığının yüzde 21 daha fazla olduğunu gösterdiğini belirtti. Onultan, "47 farklı çalışmanın analizine dayanan bu araştırma, diş kaybı ve kötü ağız sağlığı olan bireylerde demans gelişme riskinin yüzde 23 daha yüksek olduğunu ortaya koymuştur." bilgisini verdi. Diş kaybı, periyodontit gibi diş sağlığı problemlerinin, vücuttaki iltihaplanma süreçlerini artırabileceğini ve dişi destekleyen dokularda meydana gelen iltihaplanmanın ağzın dışında, özellikle beyin gibi hassas organlar üzerinde olumsuz etkiler yaratabileceğini anlatan Onultan, şunları kaydetti: "Bu iltihaplanma vücutta sistemik bir yanıtı tetikleyerek nörolojik problemlere zemin hazırlayabilir. Periyodontit, diş etlerinde ve dişi destekleyen dokularda oluşan bakteriyel enfeksiyon nedeniyle diş kaybına yol açan bir durumdur. Bu enfeksiyonlar, kan yoluyla vücuda yayılabilir ve beyin dahil olmak üzere diğer organlara ulaşabilir. Özellikle ileri yaşlarda bilişsel sağlık üzerinde ciddi olumsuz etkiler yaratabilmektedir. Bu da Alzheimer gibi nörolojik hastalıkların gelişme riskini artırabilmektedir. Yapılan araştırmalar, diş kaybı ve periyodontit gibi ağız sağlığı sorunlarının Alzheimer ve diğer demans türleriyle ilişkili olduğunu ortaya koymaktadır." Onultan, periyodontal sağlığın izlenmesi ve yönetilmesinin Alzheimer gibi bilişsel hastalıkların önlenmesinde önemli rol oynayabileceğini vurgulayarak, "Demansın kesin bir tedavisi olmasa da erken teşhis ile hastaların semptomlarını yönetebilmek ve yaşam kalitesini artırabilmek mümkündür." görüşlerini bildirdi. - "Ağız sağlığını korumak, Alzheimer riskini azaltmanın en etkili yöntemlerinden" Medicana Kadıköy Hastanesi Ağız ve Diş Sağlığı Uzmanı Dt. Can Gökkurt da periyodontitin dişi destekleyen dokuların iltihaplanması sonucu diş kaybına yol açan bir durum olduğunu, hastalığın, Alzheimer ve diğer demans türlerine yakalanma riskini artırabileceğini vurguladı. Dünyada yetişkin nüfusun yaklaşık yüzde 10-15'ini etkileyen hastalığın, özellikle ileri yaşlarda nörolojik hastalık riskini önemli ölçüde yükselttiğini kaydeden Gökkurt, "Diş sağlığına özen göstermek, Alzheimer'a karşı önemli bir korunma yolu olarak öne çıkıyor. Düzenli diş fırçalamak, diş hekimi ziyaretlerini ihmal etmemek ve ağız sağlığını korumak, Alzheimer riskini azaltmanın en etkili yöntemlerinden." ifadelerini kullandı. Gökkurt, diş sağlığıyla ilgili bilinçli adımlar atmanın, sadece dişleri değil, aynı zamanda beyin sağlığını da korumanın anahtarı olabileceğine işaret etti.
Nöroloji Uzmanı Dr. Oğuzhan Onultan: "Yapılan araştırmalar, diş kaybı ve periyodontit gibi ağız sağlığı sorunlarının Alzheimer ve diğer demans türleriyle ilişkili olduğunu ortaya koymaktadır"

Nöroloji Uzmanı Dr. Oğuzhan Onultan, yapılan araştırmaların, diş kaybı ve periyodontit gibi ağız sağlığı sorunlarının Alzheimer ve diğer demans türleriyle ilişkili olduğunu ortaya koyduğunu bildirdi.

Hastaneden yapılan açıklamada görüşlerine yer verilen Onultan, yapılan yeni araştırmaların, ağız sağlığı kötü olan ve dişlerini kaybeden kişilerin Alzheimer'a yakalanma olasılığının yüzde 21 daha fazla olduğunu gösterdiğini belirtti.

Onultan, "47 farklı çalışmanın analizine dayanan bu araştırma, diş kaybı ve kötü ağız sağlığı olan bireylerde demans gelişme riskinin yüzde 23 daha yüksek olduğunu ortaya koymuştur." bilgisini verdi.

Diş kaybı, periyodontit gibi diş sağlığı problemlerinin, vücuttaki iltihaplanma süreçlerini artırabileceğini ve dişi destekleyen dokularda meydana gelen iltihaplanmanın ağzın dışında, özellikle beyin gibi hassas organlar üzerinde olumsuz etkiler yaratabileceğini anlatan Onultan, şunları kaydetti:

"Bu iltihaplanma vücutta sistemik bir yanıtı tetikleyerek nörolojik problemlere zemin hazırlayabilir. Periyodontit, diş etlerinde ve dişi destekleyen dokularda oluşan bakteriyel enfeksiyon nedeniyle diş kaybına yol açan bir durumdur. Bu enfeksiyonlar, kan yoluyla vücuda yayılabilir ve beyin dahil olmak üzere diğer organlara ulaşabilir. Özellikle ileri yaşlarda bilişsel sağlık üzerinde ciddi olumsuz etkiler yaratabilmektedir. Bu da Alzheimer gibi nörolojik hastalıkların gelişme riskini artırabilmektedir. Yapılan araştırmalar, diş kaybı ve periyodontit gibi ağız sağlığı sorunlarının Alzheimer ve diğer demans türleriyle ilişkili olduğunu ortaya koymaktadır."

Onultan, periyodontal sağlığın izlenmesi ve yönetilmesinin Alzheimer gibi bilişsel hastalıkların önlenmesinde önemli rol oynayabileceğini vurgulayarak, "Demansın kesin bir tedavisi olmasa da erken teşhis ile hastaların semptomlarını yönetebilmek ve yaşam kalitesini artırabilmek mümkündür." görüşlerini bildirdi.

- "Ağız sağlığını korumak, Alzheimer riskini azaltmanın en etkili yöntemlerinden"

Medicana Kadıköy Hastanesi Ağız ve Diş Sağlığı Uzmanı Dt. Can Gökkurt da periyodontitin dişi destekleyen dokuların iltihaplanması sonucu diş kaybına yol açan bir durum olduğunu, hastalığın, Alzheimer ve diğer demans türlerine yakalanma riskini artırabileceğini vurguladı.

Dünyada yetişkin nüfusun yaklaşık yüzde 10-15'ini etkileyen hastalığın, özellikle ileri yaşlarda nörolojik hastalık riskini önemli ölçüde yükselttiğini kaydeden Gökkurt, "Diş sağlığına özen göstermek, Alzheimer'a karşı önemli bir korunma yolu olarak öne çıkıyor. Düzenli diş fırçalamak, diş hekimi ziyaretlerini ihmal etmemek ve ağız sağlığını korumak, Alzheimer riskini azaltmanın en etkili yöntemlerinden." ifadelerini kullandı.

Gökkurt, diş sağlığıyla ilgili bilinçli adımlar atmanın, sadece dişleri değil, aynı zamanda beyin sağlığını da korumanın anahtarı olabileceğine işaret etti.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve mansetmalatya.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.