Ağbaba'dan Bakan Şimşek'e 'Mücbir Sebep' Mektubu
Ağbaba'dan Bakan Şimşek'e 'Mücbir Sebep' Mektubu
CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, 31 Ağustos'ta sona erecek “mücbir sebep hali” ile ilgili Bakan Mehmet Şimşek’e mektup gönderdi.
Ağbaba açıklamasında: “6 Şubat 2023 tarihli depremlerden sonra deprem bölgelerinde esnafa ve işverenlere destek amacıyla uygulanan mücbir sebep hali kapsamındaki vergi, sigorta ödemelerinde yapılan ötelemeler 31 Ağustos itibariyle sona erecek. Ancak özellikle Malatya gibi büyük yıkıma uğrayan birçok ilimizde ticari hayat hala normale dönmüş değil. Mücbir sebep halinin uzatılmaması, esnafın tabutuna çivi çakmak anlamına gelir. Bölgeye 2. depremi AKP yaşatıyor” dedi.
Ağbaba’nın mektubu şöyle:
Sayın ; Mehmet Şimşek
Hazine ve Maliye Bakanı
Sayın Bakan;
Bakanlığınız tarafından 6 Şubat’ta yaşanan depremlerin ardından Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Elazığ, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis, Malatya, Osmaniye ve Şanlıurfa ile Sivas’ın Gürün ilçesinde 6 Şubat 2023 ile 31 Temmuz 2023 tarihleri arasında mücbir sebep ilan edilmiş, mücbir sebep hali Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş ve Malatya ile Gaziantep’in İslahiye ve Nurdağı ilçeleri için önce 30 Kasım 2023’ten 30 Nisan 2024’e, daha sonra da 31 Ağustos 2024’e uzatılmıştır.
Mücbir sebep hali, "verilmesi gereken vergi beyannameleri ve bildirimlerinin verilme sürelerini, beyanname ve bildirimler üzerine tahakkuk eden vergilerin ödeme sürelerini, deprem tarihinden önce tahakkuk etmiş, ödeme süresi mücbir sebep hali ilan edilen süreye rastlayan her türlü vergi, ceza ve gecikme faizinin ödeme süresini,
2023 yılı motorlu taşıtlar vergisinin ikinci taksit ödeme süresini ve 2024 yılı motorlu taşıtlar vergisinin birinci taksit ödeme süresini, re’sen veya idarece tarh edilen ve vadesi mücbir sebep halinin başladığı tarihten sonrasına rastlayan her türlü vergi, ceza ve gecikme faizinin ödeme süresini kapsamaktadır. Mücbir Sebep halinin sora ermesiyle bahsedilen tüm borç ve vergilerin tahakkuk edecektir.
6 Şubat depremlerinin üzerinden 19 ay geçmiş olmasına rağmen deprem bölgelerinde başta Malatya olmak üzere konut inşası, yerinde dönüşüm, rezerv alan ve işyerleriyle ilgili ciddi sıkıntılar devam etmektedir.
Sayın Bakan; bu şartlar altında, 17 Ağustos depreminin yıldönümünde sosyal medya hesabınızdan yaptığınız paylaşımda 6 Şubat deprem mağduriyetini artıracak bir açıklama yaparak, mücbir sebep halinin 31 Ağustos’ta sona ereceğini belirttiniz.
Yapılan paylaşımda bireysel başvurularla uzatma yapılabileceği belirtilmesine rağmen bu durum yaralara merhem olmayacaktır. Deprem bölgesinde bina hasarı olmayan ancak iş gücünü, cirosunu, işçisini kaybeden birçok esnaf ve firma bulunmaktadır. Bu kriterleri ayırmak ve her biri için ayrı bir süreç işletmek uygulamada mümkün değildir.
Sayın Bakan;
Yok olmuş kentlerde vergi tarh etmek, ardından tahsilat yapmak gibi maliye tarihinde görülmemiş bir uygulamaya gitmek, depremin açtığı derin yaraların AKP hükümeti tarafından halen tam olarak anlaşılmadığını göstermektedir.
Özellikle Malatya gibi, depremde büyük yıkıma uğrayan illerde ticari faaliyetler ciddi şekilde gerilemişken, hem yıkılan işyerleri, hem de şehir dışına göç eden nüfustan dolayı ticaret hacmi küçülmüşken, işyerlerini yasal yükümlülüklerini dahi ödeyemeyecek hale getirmişken, deprem bölgesi için özel SGK ve vergi teşvikleri beklenirken mücbir sebep süresinin bitirilmesi bölgeye ikinci deprem yaşatacaktır.
2011 Van depreminin ardından 5 yıl süren mücbir sebebin 11 ili etkileyen, 6 Şubat depremlerinin ardından 1,5 yılda sona erdirilmesi bölgenin iktidar eliyle cezalandırılması anlamına gelmektedir.
Depremden birinci derecede etkilenen, yıkıma uğrayan şehirlerde ticari hayatın “normalleşme” si sağlanmadan, bir tane bile işyeri teslim edilmeden, depremin derin izleri hayatın her alanında kendini göstermeye devam ederken, kendi memleketim Malatya başta olmak üzere, Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş ve Gaziantep’in İslahiye ve Nurdağı ilçeleri için kayıtsız şartsız "MÜCBİR SEBEP SÜRESİNİN UZATILMASINI" talep ediyoruz.
Kendileri de depremzede olan iş çevreleri ve esnaflar ile başta muhasebe ve mali müşavirler olmak üzere süreçten etkilenecek meslek mensupları göz önüne alınarak, on binlerce yeni mağdur yaratılmaması için 31 Ağustos 2024 tarihi mutlaka uzatılmalıdır.
Veli AĞBABA
Malatya HABERİ
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.