“Malatya’da Yıkım ve Enkaz Faaliyetleri Acilen Tamamlanmalı”

MAGİNDER Başkanı Salih Karademir, yaptığı açıklama da Malatya’da 6 Şubat depremlerinden dolayı ağır hasar gören binaların enkazlarını biran önce kaldırılması çağrısında da bulunarak, “Yıkım ve enkaz faaliyetlerinin acilen tamamlanması, çarşı merkezinin yeniden canlanmasını sağlayacak ve bölge ekonomisine olumlu etkilerde bulunacaktır.” ifadesini kaydetti.

Deprem bölgesi olan Malatya’da yeni yatırım ve istihdam için sanayicilere yeni olanakların tanınması gerektiğini kaydeden Malatya Girişimci İş İnsanları Dernek Başkanı Salih Karademir yaptığı açıklamada şu görüşlere yer verdi;

“Malatya, Türkiye'nin önemli ticaret merkezlerinden biri olarak uzun yıllardır ekonomik kalkınmaya katkı sağlamaktadır. Sanayi sektörü, şehrin büyümesinde ve istihdam oluşturmasında önemli bir role sahip olmuştur. Ancak son zamanlarda bazı zorluklarla karşılaşılmaktadır. Malatya'nın Organize Sanayi Bölgesi (OSB) de yaşanan sorunlara ve diğer deprem bölgelerinde kurulan yeni sanayi bölgelerine odaklanacağız.

Son dönemde, Türkiye'nin deprem riski taşıyan bölgelerinde yeni organize sanayi bölgeleri kurulması için çalışmalar hız kazanmıştır. Ancak, bu gelişmeler arasında Malatya'nın adının geçmemesi dikkat çekmektedir. Diğer bölgelerin sanayi altyapısının güçlendirilmesiyle rekabet avantajı elde ederken, Malatya'nın bu fırsatı kaçırdığı görülmektedir.

Malatya'da organize sanayi bölgesine yatırım yapmak isteyen sanayiciler, arazi temin etme konusunda sorunlarla karşılaşmaktadır. Yeterli ve uygun fiyatlı arazi bulmak, sanayicilerin büyümelerini ve yeni istihdam oluşturmalarını engelleyen önemli bir faktördür. Bu sorunun çözüme kavuşturulması, şehrin sanayi potansiyelinin tam olarak kullanılmasını sağlayacaktır.

Malatya'nın organize sanayi bölgesinin daha da gelişebilmesi için enerji, kredi ve eleman desteği gerekmektedir. Cazibe merkezi olma hedefine ulaşmak için bu tür teşviklere ihtiyaç vardır. Enerji altyapısının güçlendirilmesi, kredi imkanlarının artırılması ve kalifiye eleman yetiştirilmesi için destek programlarının hayata geçirilmesi, sanayicilerin rekabet gücünü artıracaktır.

Malatya'daki sanayi sektöründe işçi eleman sorunu yaşanmaktadır. Özellikle kalifiye personel eksikliği, şirketlerin büyümelerini ve rekabet güçlerini sınırlamaktadır. Acil olarak teknik liseler ve üniversiteler aracılığıyla kalifiye eleman yetiştirilmesine yönelik programlar hayata geçirilmelidir. Bu sayede sanayiciler, ihtiyaç duydukları nitelikli iş gücünü sağlayabilecek ve sektörlerini daha da ileri taşıyabileceklerdir.

Malatya esnafının karşılaştığı önemli sorunlardan biri, WC ve lavabo eksikliğidir. Çarşı esnafı için belirli bölgelerde yapılmış olan konteynerlerin WC ve lavabo ihtiyacı acilen giderilmeli, çarşı esnafının yaşadığı bu sorunu çözüşmelidir. Geliştirilecek bir altyapı ile esnaf, müşterilerini daha iyi ağırlayabilecek ve işlerini daha rahat bir şekilde sürdürebilecektir.

Malatya'nın çarşı merkezinde, yapısal güçlendirme çalışmaları ve yıkım faaliyetleri devam etmektedir. Ancak bu süreç, esnaf ve çevre sakinleri için önemli bir sıkıntı kaynağı haline gelmiştir. Yıkım ve enkaz faaliyetlerinin acilen tamamlanması, çarşı merkezinin yeniden canlanmasını sağlayacak ve bölge ekonomisine olumlu etkilerde bulunacaktır.

9. Aydan itibaren açılacak olan üniversiteler ve diğer okulların eğitime hazır hale getirilmesi önem taşımaktadır. Üniversite, şehrin ticaret ve ekonomisi için ciddi bir katkı sağlayacak ve gençlere yeni iş imkanları sunacaktır. Uzaktan eğitim yerine, öğrencilerin örgün eğitim ile fiziki olarak eğitim alabileceği imkanlar oluşturulmalıdır.

Son olarak, Malatya halkının Kurban Bayramını en içten dileklerimizle kutlar, ilimizdeki ve diğer 11 ildeki depremzedelerimize geçmiş olsun dileklerimizi sunuyoruz. Devletimiz, Malatya için elinden geleni fazlasıyla yapacak ve şehrin sorunlarının çözümü için çalışmalarını sürdürecektir. Malatya'nın ekonomik ve sosyal kalkınmasına katkı sağlamak amacıyla tüm tarafların iş birliği içinde hareket etmesi gerekmektedir.”