Uzman Dr. Üner: Osteoporoz, yaşlılıkta sıklıkla görülen bir hastalık

Dr. Üner, kemik hastalıklarının oluşmasında yaş faktörünün, vitamin eksikliğinin ve bazen kalıtsal hastalıkların neden olabildiğini dile getirdi.

Üner, osteoporoz ( kemik erimesi),  romatoid artrid ve çocuklarda görülen raşitizm gibi kemik hastalıklarının tedavileri hakkında bilgi verdi.

"Osteoporoz metabolik bir kemik hastalığıdır"

Halk arasında kemik erimesi olarak bilinen osteoporozun metabolik bir kemik hastalığı olduğuna değinen Ortopedi Uzman Dr. Serdar Üner, "Kemik mineralinin azalmasına bağlı olarak mikro mimarisindeki yapısal değişikliklere bağlı olarak kemiğin kırılganlığının artmasıyla seyreden metabolik bir hastalıktır.  Osteoporoza kelime anlamı olarak 'Delikli kemik' demektir. Normal kemiğin yapısı süngerimsi bir yapıdadır. Süngerde küçük boşluklar olur. Kemikte de kalsiyum ve minarelerin depolandığı kemiğe sertlik sağlayan bir yapıdır. Normalde kemik yapım yıkım dengesiyle giden bir dinamik yapısı vardır. Osteoporoz değimiz kemik yapısında minerazalsiyon azaldığı için kemik yapısı zayıflar, boşluklar büyüdüğü için kemik kırılgan bir hale gelir. Yaşlılarda daha çok gözlemlenmektedir. Kadınlar arasında menopoz sonrası hormonal değişiklik nedeniyle sık görülür. Erkeklerde de belli bir yaştan sonra meydana gelmektedir." dedi.

"Daha çok yaşlılarda görülmektedir"

Osteoporozun daha çok yaşlı bireylerde görüldüğüne dikkat çeken Üner, "Sıklıkla omurga, kalça kemiklerinde, omuz ve kol kemiklerinde bize klinik olarak bulgu vermektedir. Kadınların menopoz sonrası hormon replesmanı tedavisine başlaması lazımdır. Eğer bu tedaviye başlamıyorsa menopozdan 5 yıl sonra başlıyorsa 10 yıl sonra erkelerde ise 70 yaş civarı deksa dediğimiz kemik minareli yoğunluğunun ölçülmesini öneririz. Bu minarelin ölçülmesine bağlı olarak ta T skoru ve Z skoru çıkmaktadır. Biz T skoronu referans alırız. Buradaki değere göre ilaçlara başlayıp başlamayacağımıza karar veririz. Eksi 1'e kadar olan değer normaldir. Eksi 1 ve eksi iki buçuğa kadar kalsiyum ve D vitamini takviyesiyle çözüm yapabiliriz.  Ama eksi iki buçuğun altındaysa kemik yıkımını azaltıcı bir takım ilaçlar verilir. Ve yıllık veya iki yıllık takip edilir." ifadelerini kullandı.

"Sıklıkla kalça eklemi, omurga, omuz ve ön kolda görülmektedir"

Üner kırıkların oluşmaması için özellikle düşmeye karşı dikkatli olunması gerektiğini belirterek, "Osteoporoza bağlı şikayetler tutulduğu bölgeye göre değişmektedir. Sıklıkla kalça eklemi, omurga, omuz ve ön kolda görülmektedir. Sessiz seyretme olasılığı olmakla birlikte eğer omurga bölgesini tutarsa sırt ağrıları, postür bozuklukları, duruş bozuklukları gibi bulgu vermektedir. Kalça kemiğini tuttuğunda kemiğin kırılganlığı arttığında kalça kemiğinde kırılmalara neden olabilir.  Yine aynı şekilde düşük enerjili travmalarda omuz ve ön kol bölgesinde kırıklar oluşabilmektedir. Çünkü hastanın kemik yapısının zayıfladığı bir süreçten bahsediyoruz. Tedavide kemik erimesini önlemek esas tedavi teşkil etmektedir. Bunun için de gençlik yaşından itibaren yapılacak sporlar, doğru beslenme alışkanlıkları insanın ulaşabileceği maksimum kemik kitlesini artırdığı için osteoporozdan uzaklaştırıcı bir durum oluşmaktadır. Yaşlı potansiyellerde daha çok ev içi travmalarla bir karşılaşıyoruz. Bunun için banyo yaparken kaygan olmayan zeminin olması, tutacak monte etmek yada evde düşme tehlikesi oluşturacak halı katlanması, sehpa gibi şeylere dikkat edilmesi gerekiyor. Çünkü ufak travmalara bağlı olarak büyük kırıklar oluşabilmektedir. Bu durumda cerrahiye müdahale gerektirebiliyor. Bu durumların oluşmasını önlemek için düşmekten sakınmasını hastalarımıza öneriyoruz." şeklinde konuştu.

"Raşitizm nedir"

Üner çocuklarda görülebilecek olan eklem ve kemik hastalığı hakkında ise, "Çocukluk çağına özgü D vitamini yetmezliğine bağlı oluşan kemik erimesidir raşitizm. Çocuklarda normalde büyüme çekirdeğinden kemik büyümesi sağlanmaktadır. Ve bu süreç çok hızlı ilerlemektedir. Ata raşitizm hastalığında D vitamini yetmezliğine bağlı büyüme çekirdeklerinde mineralizasyon olmaması ve böylece şekil bozukluklarıyla giden bir hastalıktır. Günümüzde Bakanlığın D vitamini takviyeleriyle bu hastalık çoğunlukla görülmemektedir. Eğer tedavi almamış ve raşitizm oluşmuşsa bulguları var. Kalsiyum eksikliğine bağlı olarak çocukta ağrılar olabilir. Kemik gelişiminde şekil bozuklukları olabilir. İlerleyen zamanlarda eğrilikler olabilir. Bu şekilde tanı konulabilir ve tedavisi basittir. D vitamini düzeninin saptanmasıyla hastalık tanısı konur. Öncesinde önlemek için D vitamin damlaları verilerek tedavi edilebilecek bir hastalıktır raşitizm." dedi.

"Romatoid artrit nedir?

Bağışıklık sistemiyle ilgili bir hastalıktır. Eklemleri tutar, eklem sıvısı saran sinovya denilen dokuya karşı bağışıklık sisteminin geliştirdiği antikorlara bağlı olarak eklem eklemlerde tahribatla ilerleyen bağışıklık sistemini ilgilendiren kronik bir hastalıktır. Başlangıç evresinde farklı eklemleri tutabilmekle birlikte gezici nitelikte olması önemlidir. Başlangıçta eklemlerde ağrılar yapabilir. İlerlerse, kontrol altına alınmasa ekilmelerde şekil bozuklukları geliştirebilir. İlerlemesi durumunda ameliyata kadar gidebilecek bir hastalıktır." ifadelerini kullandı." (İLKHA)