Dr. Altınsoy: Karbonmonoksit zehirlenmelerine karşı dikkatli olunmalı

Altınsoy, baca dönüşü iyi değilse veya ev içerisinde kullanılan baca tam açık değilse rüzgarlı havalarda oda içerisine yayılan gazın, renksiz ve kokusuz olmasından dolayı fark edilmediğini dile getirdi.

Karbonmonoksit zehirlenmesinin nedenlerine değinen Altınsoy, "Ülkemizde karbonmonoksit zehirlenmesi sıklıkla gözükmektedir. Karbonmonoksit, renksiz, kokusuz bir gazdır. Bu gaz, özellikle yanma sonucu ortaya çıkan, vücutta oksijen taşınmasında görev yapan hemoglobine sıkı bağlanan bir gazdır. Bu gazın hemoglobin alfinitesi oksijene göre yüzde 70 daha yüksektir. Onun için bu gaz hemoglobine bağlandığı zaman dokularda oksijen dolaşımı, oksijenlenmesi bozulur. Hasta erken evrede baş ağrısı, uykuya meyil, ciddi açık pembe renkli görüntü şeklinde gelir. Daha sonra bilinç bulanıklığına kadar devam eder. Özellikle evlerde, sobalarda kömür ve benzeri yakıtların yanması sonucu ortaya çıkar. Baca yoluyla bu gaz atılır. Eğer rüzgarlı havalarda baca dönüşü iyi değilse veya ev içerisinde kullanılan baca tam açık değilse oda içerisine bu gaz yayılır. Gazın renksiz ve kokusuz olmasından dolayı dıştan fiziki olarak bir görüntü oluşturmadığı için fark edilmez." dedi.

"Karbonmonoksit zehirlenmesi ilk aşamalarda fark edilmez"

Karbonmonoksit zehirlenmesine maruz kalan kimi hastaların oksijen tedavisi görmesi gerekebileceğini kaydeden Altınsoy, "Bu fark edilmediğinden dolayı hastalarda ilk başta ciddi bir septom oluşturmadığı için, baş ağrısıyla devam ettiği için genelde karbonmonoksit zehirlenmesi ilk aşamalarda fark edilmez. Bu tür hastalar acil servise geldiği zaman biz bu hastalara özellikle gaza ne kadar maruz kalmış, hangi septomları var onlara bakarız. Daha sonra kan gazıyla bunu takip eder, hastalara oksijen tedavisi başlanır, hastanın klinik durumuna göre tedavi şekillenir. Hiperbarik tedaviye kadar gidebilir. Yüksek oranda karbonmonoksit zehirlenmesine maruz kalan, örneğin bir yangın felaketine maruz kalan hastalar, bize genellikle bilinci bulanık olarak gelir, bunlar santral sinir sisteminde, doku hücre ölümüne kadar gider, kalıcı hasarlara yol açabilir." ifadelerini kullandı.

"Baca temizliği önemli"

Altınsoy baca temizliği ve odaların havalandırılmasının önemli olduğunu kaydederek, "Ülkemizde karbonmonoksit zehirlenmesinin önüne geçmek için Sağlık Bakanlığı'nın da yayımladığı rehberler vardır. Bu rehberler doğrultusunda ev içerisinde kullanılan sobalardaki baca temizliği ve bacanın aktif olup olmadığı, gün içerisinde odanın havalandırılması, sanayilerde kullanılan yakıtların önemi ve yangın felaketlerini önleme için birçok önlem belirtilmektedir. Vatandaşlarımızın bu konulara dikkat etmesini, yaşam kalitesini artırmaları için odalarının gün içerisinde sık sık havalandırmaları da önem arz etmektedir." şeklinde konuştu. (İLKHA)